woensdag, september 30, 2020

GeenDoofpot | Crowdfunding

Nu is het moment om in actie te komen! Wij trekken de kar wel, maar geeft u ons een duwtje in de rug? Iedere donatie is welkom, van iedereen die tegen doofpotten is. Als iedereen bijdraagt, kunnen we bergen verzetten.

Crowdfunding

Word vriend

Ja, ik steun GeenDoofpot eenmalig voor een vliegende start

Waarom crowdfunding?

Een initiatief als GeenDoofpot heeft een breed draagvlak nodig. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer geluid we kunnen maken en des te groter de kans dat er naar ons wordt geluisterd. Dat betekent dat we zo veel mogelijk mensen willen activeren. Steunbetuigingen, tips voor klokkenluiders en informatie voor de aanpak van misstanden: wij kunnen het goed gebruiken. Bovendien zoeken we faciliteiten die we mogen gebruiken en vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken.

Wat de financiële kant betreft: we hebben liever 100.000 mensen die allemaal jaarlijks iets naar draagkracht doneren, dan een paar loterijwinnaars die grote bedragen geven. Daarom maken we gebruik van crowdfunding. De massa moet spreken!

Wat gaan we doen met de euro’s?

De Stichting GeenDoofpot heeft geen winstoogmerk. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers en we beginnen vanaf scratch. Alle tijd die we erin steken, doen we naast ons gewone werk. Om onze grootse plannen uit te voeren, zullen we wel ondersteuning van derden (diensten en goederen) moeten inkopen.
Daar gaat gedeeltelijk het geld naartoe dat we ophalen met de crowdfunding. Daarnaast is het budget bedoeld om klokkenluiders met raad en daad bij te staan. Concreet zijn dit de onderdelen waarin we investeren:

  • een praktische organisatie opbouwen met minimale overheadkosten; geen duur kantoor, geen riante onkostenvergoedingen, geen exorbitante leaseauto’s
  • het gereedmaken van de GeenDoofpot-website (1e fase)
  • de eerste ondersteuning bieden aan klokkenluiders
  • hun eerste geverifieerde verhalen publiceren
  • het uitvoeren van publiciteitscampagnes
  • een e-magazine ontwikkelen
  • het eerste gedrukte tijdschrift samenstellen en uitgeven

Om dit professioneel te kunnen doen hebben we naar verwachting € 75.000,- nodig.

In de volgende fase willen we de publicaties uitbreiden, onderzoeksjournalisten projectmatig aan het werk zetten en meer klokkenluiders ondersteunen.

Vermoedelijk zal het benodigde juridische budget ook toenemen, want we zullen helaas niet met iedereen vrienden worden. Degenen die klokkenluiders nu het leven zuur maken, zullen mogelijk alles in het werk stellen om de deksels op de doofpotten te houden. We maken onze borst alvast nat.