woensdag, juni 19, 2019

Geen Doofpot | Crowdfunding

Nu is het moment om in actie te komen! Wij trekken de kar wel, maar geeft u ons een duwtje in de rug? Iedere donatie is welkom, van iedereen die GeenDoofpot wil. Als iedereen bijdraagt, kunnen we bergen verzetten.

Crowdfunding

Word supporter

JA, ik word vaste supporter van GeenDoofpot

Word vriend

JA, ik steun GeenDoofpot eenmalig voor een vliegende start

Waarom crowdfunding?

Een initiatief als GeenDoofpot heeft een breed draagvlak nodig; hoe meer mensen meedoen, hoe meer geluid we kunnen maken en des te groter de kans dat er naar ons geluisterd wordt. Dat betekent dat we zo veel mogelijk mensen willen activeren. Dat komt enerzijds tot uitdrukking in woorden (stuur ons steunbetuigingen, tips voor klokkenluiders, informatie waarmee we misstanden kunnen aanpakken), anderzijds in daden (financiële support, vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken, faciliteiten die we mogen gebruiken).

Wat de financiële kant betreft: we hebben liever 100.000 mensen die allemaal jaarlijks iets naar draagkracht doneren, dan een paar loterijwinnaars die grote bedragen geven. Daarom maken we gebruik van crowdfunding. De massa moet spreken!

Wat gaan we doen met de euro’s?

De Stichting Geen Doofpot heeft geen winstoogmerk. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers en we beginnen vanaf ‘scratch’. Alle tijd die we erin steken doen we naast ons gewone werk. Om onze grootse plannen uit te voeren, zullen we wel ondersteuning van derden (diensten en goederen) moeten inkopen.

Daar gaat gedeeltelijk het geld naartoe dat we ophalen met de crowdfunding. Daarnaast is het budget bedoeld om klokkenluiders met raad en daad bij te staan. Concreet zijn dit de onderdelen waar we in investeren:

  • een praktische organisatie opbouwen met minimale overheadkosten; geen duur kantoor, geen riante onkostenvergoedingen, geen exorbitante leaseauto’s
  • het gereedmaken van de GeenDoofpot-website (1e fase)
  • de eerste geverifieerde verhalen van klokkenluiders publiceren
  • de eerste ondersteuning bieden aan klokkenluiders
  • het uitvoeren van publiciteitscampagnes
  • een e-magazine ontwikkelen
  • het eerste print-magazine samenstellen en uitgeven

Om dit professioneel te kunnen doen hebben we naar verwachting € 75.000 nodig.

In de volgende fase willen we de publicaties uitbreiden, onderzoeksjournalisten projectmatig aan het werk zetten en meer klokkenluiders ondersteunen.

Vermoedelijk zal het benodigde juridische budget ook toenemen, want we gaan helaas niet met iedereen vrienden maken. Degenen die klokkenluiders nu het leven zuur maken, zullen alles in het werk stellen om de doofpotten in stand te houden. We maken onze borst alvast nat.