GeenDoofpot haalt pitbull in huis

0
2525

Amersfoort, 2 juli 2019 — Het onderzoeksteam van Stichting GeenDoofpot wordt vanaf deze maand versterkt door freelance redacteur Edwin Giltay. Hij heeft zich bewezen als uitpluizer van doofpotaffaires en laat zich niet met een kluitje in het riet sturen.

Giltay heeft gewerkt als eindredacteur en schreef voor onder meer Novini.nl. Recent kwam hij met een primeur over de Nederlandse legerbasis in Srebrenica, die op een gifbelt gesitueerd bleek.

Het Ministerie van Defensie had er alles aan gedaan deze zaak binnenskamers te houden, maar Giltay wist een aantal veteranen zover te krijgen publiek hun verhaal te doen. Vervolgens wijdde EenVandaag er een tv-reportage aan.

Voormalig Dutchbatter Remko de Bruijne: ‘Defensie wist al 24 jaar dat wij waren blootgesteld aan allerlei chemicaliën, asbest en nucleaire straling. Maar pas na publicatie van Giltays artikel werd dit serieus genomen.’

In het verleden heeft Edwin Giltay zelf ondervonden hoe klokkenluiders worden tegengewerkt. Nadat hij een schandaal binnen de krijgsmacht aankaartte, werd hij door de minister van Defensie ten onrechte zwartgemaakt.

Hij beschreef de onverkwikkelijke geschiedenis in non-fictiethriller De doofpotgeneraal, die na bezwaren uit defensiekringen door de rechter werd verboden. In hoger beroep veegde het Gerechtshof Den Haag dat vonnis echter resoluut van tafel.

Om de verhalen van andere klokkenluiders op te tekenen, komt Giltay – hij noemt zichzelf ‘een breedgeschouderde pitbull’ – het team van GeenDoofpot versterken: ‘GeenDoofpot heeft oog voor misstanden van groot maatschappelijk belang, net als ik. Een prima match.’