“Ik zou het als burgemeester van Den Haag een stuk beter doen”

0
98

“Pauline Krikke is compleet ongeschikt als burgemeester. Er zijn genoeg gekwalificeerde mensen die het niet alleen een stuk beter zouden doen, maar vooral ook veel eerlijker.” Dat zegt Hetty van de Laar, onder andere bekend als klokkenluider in de roemruchte SNS-kwestie. Zij maakte Krikke van dichtbij mee toen die nog burgemeester van Arnhem was.

Krikke ligt de laatste tijd behoorlijk onder vuur. Na het fiasco met de brandende torens op het strand van Scheveningen tijdens oudejaarsdag, wordt de roep om aftreden van de burgemeester sterker. Op petities.nl is een petitie geplaatst met de veelzeggende titel “Pauline Krikke moet oneervol worden ontslagen”. Circa 500 mensen hebben deze tot nu toe ondertekend. Een lezerspoll van dagblad De Gelderlander waarin de stelling wordt gepeild “Burgemeester Pauline Krikke moet de eer aan zichzelf houden” krijgt tot en met vandaag maar liefst 71% “Eens” als reactie van meer dan 5.000 stemmers. Dagblad De Telegraaf plaatste vorige maand een column met als titel “Olie op het vuur – hoe Krikke feiten naar believen aanpaste”.

Van de Laar kan zich de kritiek op Krikke goed voorstellen. “Het is mij een raadsel hoe die vrouw ooit burgemeester van Den Haag heeft kunnen worden. In Arnhem maakte ze er, als burgemeester van die stad, ooit al een zooitje van.” Van de Laar licht dit toe aan de hand van haar ervaringen toen ze zich nog in “hoge Arnhemse kringen” begaf met haar ex-man, Arnaud van Amerongen. “Onze vriendenkring had geïnvesteerd in voetbalclub Vitesse in het jaar 2000. We kregen zo een eigen skybox. Daarin doken Krikke en haar hoofdcommissaris van politie, waarvan ze uiteindelijk de baas is – een burgemeester is dat altijd, alsmede van de brandweer, dat hebben we in Den Haag gezien – geregeld op. Onze mannen vonden die contacten wel handig, en dat was wederzijds. Krikke sms’te erop los met onze echtgenoten, want ze ging met hen uit, wetende dat onze huwelijken in zwaar weer verkeerden.”

De klokkenluider, die al vele jaren strijdt voor eerherstel én voor compensatie van gedupeerde spaarders van beleggers van SNS, heeft wel een verklaring voor Krikkes gedrag. Volgens haar nam Krikke het tijdens diens burgemeesterschap in Arnhem niet zo nauw met de goede zeden. “Bij het uitgaan schroomde ze de drank en de drugs niet. Op dat moment ben je even weg van de wereld en vergeet je kennelijk je verantwoordelijkheid als burgemeester; voor je het weet raak je verstrikt in leugens. De stap naar corruptie is dan klein.”

Krikkes gebrek aan ingrijpen tijdens de vreugdevuren op Scheveningen en de onwaarheden daarna, spreken volgens de klokkenluider boekdelen. “Die vrouw heeft moeite met het vertellen van de waarheid, om het zachtjes uit te drukken. Ze stond te borrelen met haar belangrijke vrienden ten tijde van de bijna-ramp, ze had de politie niet ingezet om vooraf te controleren, en ze gaf de schuld aan de pech van de windrichting. Gelukkig dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek doet naar de kwestie, want als het aan Krikke lag was het bij een interne evaluatie gebleven; de slager die zijn eigen vlees keurt.”

Van de Laar pleit ervoor dat iemand met een hoger ethisch besef na het aftreden van Krikke burgemeester van Den Haag wordt. Zelf ambieert ze geen burgemeestersbaan, maar volgens haar is “het vinden van een geschiktere kandidaat dan Krikke niet zo moeilijk”.