Is het Huis voor Klokkenluiders rijp voor de sloop?

0
1286

Dagblad NRC en nieuwssite Follow the Money publiceerden afgelopen week een paar heldere verhalen over de situatie binnen het Huis voor Klokkenluiders. Alles wijst erop dat – ondanks goede bedoelingen van de initiatiefnemers – het inmiddels verworden is tot een Huis tégen Klokkenluiders. Met name de manier waarop er met klokkenluiders wordt omgegaan en de wijze waarop bestuurders zijn aangesteld sinds de oprichting in 2016, zouden niet misstaan in een absurde komedie. In die zin vertoont het Huis voor Klokkenluiders gelijkenis met een Theater van de Lach, ware het niet dat het hier om serieuze kwesties gaat waar uiteindelijk de levens van mensen mee zijn gemoeid.

Een bananenrepubliekwaardige opeenstapeling van misstanden en wangedrag binnen deze instantie heeft de afgelopen maanden al het nodige kwaad bloed gezet bij klokkenluiders en degenen die ze helpen. Medewerkers van het Huis hebben inmiddels officiële meldingen gedaan van interne misstanden. Zij luiden nu de klok over het Huis voor Klokkenluiders zelf – de treurigheid ten top.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft eind vorig jaar aangekondigd actie te ondernemen, maar ook dat dreigt nu op niets uit te lopen. Stichting GeenDoofpot werkt samen met andere instanties die zich zorgen maken om het tij te keren. Zeer binnenkort leest u hier meer over.

Links:
nrc.nl/nieuws/2019/03/26/bestuurders-weg-om-oude-zaken
ftm.nl/artikelen/bestuurders-huis-voor-klokkenluiders-lieten-klokkenluiders-vallen