Onthulling SNS-Doofpot komt dichterbij

DOSSIER: SNS

0
3281

Na bijna zes jaar geeft de Staat der Nederlanden eindelijk toe dat beleggers in het voormalige SNS Reaal recht hebben op compensatie. De toenmalige minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, besloot tot onteigening van de bank-verzekeraar op 1 februari 2013. Volgens hem was SNS op dat moment letterlijk geen stuiver meer waard, waarop de vele aandeelhouders en obligatiehouders hun geld van de ene op de andere dag kwijtraakten. Op 30 november 2018 bleek de Staat dit standpunt echter te hebben losgelaten, zo werd duidelijk tijdens een zitting van de Amsterdamse Ondernemingskamer.
Ir. Hetty van de Laar waarschuwde Dijsselbloem eind 2012 per aangetekende brief voor de misstanden binnen SNS. Na jaren lijkt de klokkenluider nu alsnog gelijk te krijgen. De misstanden die ze rapporteerde, vormden de bron voor de ondergang van de bank-verzekeraar en resulteerden in de onbegrijpelijke actie van Dijsselbloem om de bank door de Staat te laten inlijven.
Schadeloos
Vanaf het moment van deze onteigening vecht Van der Laar voor de gedupeerde aandeelhouders van SNS, veelal kleine beleggers die hun spaargeld of pensioenpotje aan de bank hadden toevertrouwd. Het lijkt erop dat met de erkenning door de Staat nu de weg vrij is voor hun schadeloosstelling. Tegen GeenDoofpot bevestigt Van de Laar: ‘Dit is een positieve ontwikkeling voor al die gedupeerde mensen die al jaren wachten op gerechtigheid.’ Zij stelt dat ingrijpen in het wanbeleid voldoende was geweest om SNS Reaal te redden. De nationalisatie was dan niet nodig geweest, dus ook niet de onteigening van aandeelhouders.
In totaal wordt de waarde van de onteigende aandelen door Van de Laar op 860 miljoen euro geschat. De Staat hoopt met een schadeloosstelling van 10 miljoen euro weg te kunnen komen, maar die kans is klein. Een deskundigenrapport dat in april 2018 verscheen, komt tot een inschatting die bijna honderd keer hoger is.
Straf
Hetty van de Laar ontdekte in 2011 als eerste de grootschalige fraude binnen SNS Property Finance, de vastgoedtak van SNS Reaal. Zij stelde de verantwoordelijken op de hoogte. Omdat deze de fraude echter niet aanpakten, zocht Hetty de openbaarheid. Dat heeft ze geweten – in de afgelopen zeven jaar werd zij bedreigd, mishandeld en op allerlei manieren dwarsgezeten.
‘Word nooit klokkenluider!’ is nu Van de Laars advies aan iedereen. ‘Ik heb er niet om gevraagd om klokkenluider te worden. Ik vind het woord verschrikkelijk en merk dat elke klokkenluider zwaar tot zeer zwaar wordt gestraft terwijl hun foute “meerderen” zichzelf niet strafbaar vinden en meedogenloos kunnen zijn.’
Waarom dan toch naar buiten treden? ‘Ik vertel mijn verhaal omdat ik graag wil dat iedereen weet dat het systeem slecht functioneert, zowel in de politiek als in de bankenwereld. Bovendien spelen er nog allerlei juridische zaken – nationaal en internationaal – waardoor er niet alleen veel directbetrokkenen en gedupeerden zijn, maar ook mensen die indirect zijn geraakt.’
Van de Laar bereidt momenteel een getuigenverhoor voor met haar advocaat opdat de onderste steen bovenkomt. Er zijn inmiddels een paar voormalige SNS-medewerkers veroordeeld voor corruptie, maar er lopen volgens Van de Laar nog steeds veel oud-medewerkers vrij rond die hun straf niet mogen ontlopen. Ze verklaart stellig: ‘Die zaten overal, ook in de top van het bedrijf’.
Wordt vervolgd.